Omgeving


Camping Leenstra ligt in Teroele, nabij Langweer, tegenover de klokkenstoel van Teroele.

Teroele is een mooie en eeuwenoude streek midden in een ongerept stukje Fries landschap, tussen weidse velden en het water van de Koevorde. De klokkenstoel van dit slechts 25 inwoners tellende gehucht herinnert nog aan de in 1700 verdwenen kerk, uit tijden dat Teroele wel degelijk een plaatsje was dat meetelde. De klokkenstoel stamt ongeveer uit het jaar 1600.

Haar naam heeft Teroele te danken aan het feit dat aan de andere kant van het dorpje de Welle stroomt. Naar dit oude stroompje werd het plaatsje Ter Welle genoemd, wat door de uitspraak van "w" als "oe" in vroeger tijden Ter Oele is geworden. De familienaam Troelstra is hieraan ontleend, waarvan veel later Pieter Jelles Troelstra de bekendste telg is geworden. Teroele wordt de laatste jaren steeds meer ontdekt als watersportlocatie.

In de directe omgeving vindt u Langweer, Sneek, Joure en Sint Nicolaasga.

Onze camping is direct gelegen aan de Koevorde (Koefurt). Door de geringe diepgang wordt de Koevorde niet druk bevaren zodat er in alle rust van de watersport genoten kan worden. De Koevorde dankt hieraan haar naam. Een vorde is namelijk een doorwaadbare plaats. In dit geval voor koeien, die van het ene weiland, door het water, naar het andere weiland werden gebracht. Het meer staat direct in verbinding met de Langweerder Wielen, het Heegermeer, Sneekermeer, het Slotermeer en Tjeukemeer. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om lange en afwisselende tochten te maken.

De omgeving leent zich door de afwisseling ook uitstekend voor het maken van lange en korte fietstochten. Ook wandeltochten door de uitgestrekte bossen van Sint Nicolaasga zijn van harte aan te bevelen.